Un acord de mínims no solucionarà la crisi migratòria

  • Actualizado:
  • Creado:

L'eurodiputat socialista ha volgut posar de relleu que “el nou govern espanyol ha mantingut una posició constructiva davant de tots aquells que han decidit fer bandera de la mesquinesa en aquest afer"

L'eurodiputat socialista, Javi López, ha declarat aquest matí des del vaixell Astral de l'organització Open Arms que "la cimera del Consell Europeu ha arribat a un acord de mínims aquesta matinada, petitíssim pas però insuficient per a una solució conjunta per a la gestió de fluxos migratoris”.

“Al Parlament Europeu hem reiterat la necessitat d'un Sistema d'Asil Comú Europeu efectiu, humanitari i amb solucions decents, basat en la solidaritat i en la responsabilitat compartida”, ha recordat Javi López als líders del Consell. “Necessitem que la veu de la ciutadania europea sigui escoltada i per tant que el Parlament i la Comissió puguin prendre part també de la solució a aquesta crisi humanitària que estem vivint a la Mediterrània".

L'eurodiputat socialista ha volgut posar de relleu que “el nou govern espanyol ha mantingut una posició constructiva davant de tots aquells que han decidit fer bandera de la mesquinesa en aquest afer; el Govern de Pedro Sánchez acaba amb l'absentisme que havia caracteritzat a l'anterior executiu en aquesta matèria i situa la responsabilitat i la solidaritat al centre de les seves prioritats enfront de governs que s'han mostrat francament hostils a aquests principis”.

Així mateix l'eurodiputat socialista ha recordat aquest matí que les xifres de migració han disminuït en els últims anys com mostra Acnur. “Mentre en 2015 Europa va rebre 1 milió de persones, el 2016 van ser 363.048, i el 2017 171.190; aquest 2018 només han estat 43.694 en el que portem d'any. Forces polítiques populistes estan usant de forma alarmista i electoralista dades migratòries del Mediterrani per bloquejar els ports", ha destacat.

Davant l'acord adoptat, l'eurodiputat ha assegurat que “els camps interns de migrants, una vegada més, traslladen la la pressió, encara que aquesta vegada de forma voluntària, sobre els països fronterers i de trànsit. La proposta de reubicació de persones refugiades serà voluntària. Si amb la política de quotes obligatòries per als Estats Membres ja va haver-hi incompliment per part dels estats, sent voluntària, res sembla augurar un millor futur per a aquesta proposta”, ha lamentat. 

Javi López està embarcat al vaixell Astral, el primer vaixell que va tenir l'ONG de rescat marítim en el Mediterrani, Proactiva Open Arms. L'acompanyen altres tres eurodiputats en una missió d'observació per a conèixer de primera mà la realitat de la via migratòria de la Mediterrània Central i de les ONGs que treballen per salvar les vides dels qui naufraguen en el seu intent per arribar a Europa.

 

 

Palabras clave: