Mercè Perea recorda al Govern de l'Estat que la seva reforma de les pensions “ha condemnat nou milions i mig de persones a la pobresa”

  • Actualizado:
  • Creado:

La diputada del PSC presenta una interpel·lació al Congrés sobre les mesures per garantir unes pensions públiques dignes que mantinguin el seu poder adquisitiu

Mercè Perea, durant la seva intervenció
Mercè Perea, durant la seva intervenció

La diputada del PSC i portaveu de la Comissió del Pacte de Toledo, Mercè Perea, ha recordat avui que la reforma de les pensions que va dur a terme el Govern del PP en 2013 “ha condemnat nou milions i mig de persones a la pobresa”. En aquest sentit, la diputada ha denunciat que les pensions en 2016, en atenció a l'IPC, han perdut un 1,35%, i amb l'IPC de setembre, un 1,55%. “Unes pensions que amb una inflació constant de l'1,7%, alguna cosa al que apunta 2017, suposaria una pèrdua del poder de compra del 15 % en 10 anys”, ha insistit.

Durant la interpel·lació que ha dirigit a la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, durant la sessió de control al Govern del Congrés dels Diputats, Perea ha denunciat que “l'any 2016, es van gastar en reduccions i tarifes planes 2.100 milions, 1.900 milions més que en la revaloració de les pensions”. Això, ha recordat “li hagués donat al Govern per nou anys i mig de revaloració a un 0,25%, en termes constants”. Així mateix, l'executiu “segueix  traient diners dels pensionistes per a despeses que no correspon afrontar des de les arques de la Seguretat Social, com estableix el Pacte de Toledo en la seva primera recomanació, que estableix que aquestes despeses han de ser assumits per la imposició general”

Per tot això, la diputada ha exigit una vegada més que derogui la reforma de les pensions “que condemna als pensionistes a la pobresa”. “Garanteixi el manteniment del poder adquisitiu de les pensions", ha insistit la portaveu, davant el temor que no tingui previst fer-ho, com es dedueix de l'informe Actualització del Programa d'Estabilitat 2017-2020 remès a la Comissió Europea, en el qual el Govern estatal proposa un manteniment de la despesa pública en pensions en un 11,8%, malgrat un increment de més de sis milions en el nombre de pensionistes. Perea ha recordat també que l'Estat té l'obligació de garantir les pensions i la seva suficiència, “la qual cosa exigeix el manteniment d'un sistema públic de pensions més enllà de les cotitzacions socials”. “La sostenibilitat i la suficiència són l'armadura del nostre sistema públic de pensions”, ha dit Perea, perquè “sense la garantia de suficiència el sistema s'esquerda”.

Palabras clave: