Què és el Federalisme

Federalisme és convivència, respecte i interès mutu. Federalisme és autogovern i cogovern. Federalisme és llibertat.

Imatge il·lustrativa de 'Què és el Federalisme'

“El debat a Catalunya sembla abocar-nos a un xoc de trens per aquells que pretenen la secessió i, per aconseguir-la, pretenen dividir a la ciutadania en funció del sentiment d’autoindetificació nacional, oblidant que molts ens sentim al mateix temps catalans i espanyols en graus diversos. Per això segueixo defensant l’ideal federal. Perquè crec que és el que millor s’ajusta a un món de sobiranies compartides i interdependències creixents. Perquè evita el xoc d’identitats i la fractura de la societat. Perquè és coherent amb els valors de fraternitat, solidaritat i internacionalisme. I perquè té com a instruments privilegiats l’acció política democràtica, la negociació i el pacte”. Miquel Iceta, La Vigència de l‘ideal Federal (Revista El Siglo. 16.07.12)

El federalisme és una forma d’organització política i territorial d’un Estat, que s’adequa sobretot a societats integrades per pobles diferents que acorden conviure plegats i construir institucions comunes. Federalisme és respecte a la pluralitat i unió des de la llibertat individual i col·lectiva. Federalisme és autogovern i govern compartit, i per això és dins de tota lògica en Estats que contenen diferents nacions, com és el cas de l’Estat Espanyol.

La Constitució espanyola de 1978 recull la diversitat de nacions i regions existents a Espanya, i anomena nacionalitats històriques a aquelles amb una identitat col·lectiva, històrica, lingüística i cultural diferenciada de la resta. S’iniciava així el camí de l’Estat de les Autonomies, en què es reconeixia l’autonomia i la capacitat d’autogovern de les Comunitats Autònomes, sense preveure el seu ple desenvolupament ni els reptes a què s’enfrontaria en el futur.

 

Corregir disfuncions i afrontar els nous reptes

Després de més de 30 anys de vigència de la Constitució de 1978 fem un balanç positiu del model autonòmic, tant pel que fa al desenvolupament econòmic i social de Catalunya com per a la millora del nostre autogovern, però convé revisar a fons l'estructura territorial de l'Estat per corregir les disfuncions detectades i afrontar problemes que no es podien preveure l'any 1978.

Els darrers anys, ni el Govern espanyol ni el Govern català han sabut canalitzar la gran voluntat de canvi en les relacions de Catalunya amb la resta de l’Estat ni la desafecció creixent entre la ciutadania, que ha anat nodrint-se dels desafiaments secessionistes d’uns i de les perspectives neocentralitzadores d’altres. Els i les socialistes no ens resignem a veure immòbils i impassibles com s’agreuja la divisió entre els catalans i la resta d’espanyols, alimentada per radicalismes i continues provocacions.

Una Catalunya amb el màxim autogovern en el sí d’una Espanya Federal

Defensem la reformulació de les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya com l’única opció sensata. Defensem la integració dels pobles i les nacions d’Espanya en un projecte compartit. Volem una Catalunya amb el màxim nivell d’autogovern en el sí d’una Espanya Federal, perquè només en els plantejaments federals es culmina la lògica evolució de l’Estat Autonòmic que vam encetar.

I per construir una Espanya Federal és necessari un nou pacte, fruit del diàleg i la negociació. Una reforma de la Constitució en sentit Federal, que permeti conciliar el nostre autogovern de la forma més àmplia possible amb el nostre compromís amb Espanya i Europa. Un acord de tipus federal per avançar sense trencar, coherent amb els nostres valors de llibertat, igualtat, fraternitat i solidaritat, i que sigui votat pel conjunt de ciutadans i ciutadanes.

 

Enllaços d'interès Reforma Federal i Fundació Rafael Campalans 

Fitxers adjunts: