Cap a l'Espanya Federal

Catalunya necessita sentir-se reconeguda i respectada per la resta d’Espanya. Per un nou acord sotmès al vot de la ciutadania.

Imatge il·lustrativa de 'Cap a l'Espanya Federal '

El procés participatiu del 9 de novembre de 2014 va demostrar la gran voluntat de canvi que existeix en la societat catalana, però també que la majoria de catalans i catalanes no vol la independència com a solució als problemes existents entre Catalunya i Espanya. Hi vam arribar perquè els que havien de dialogar i negociar no ho van fer. Hi som per un fracàs de la política. Estem davant d’un problema polític que només pot trobar solució a través del diàleg, la negociació i el pacte. L’alternativa és un pacte federal. En el federalisme s'ubiquen les millors solucions per reconèixer, respectar i integrar les diverses aspiracions nacionals que conviuen a Espanya.

Treballarem per un nou acord entre Catalunya i la resta d’Espanya que pugui ser sotmès al vot dels ciutadans i les ciutadanes, perquè no ens resignem davant d’una situació insostenible que només ens conduirà al conflicte permanent o a la ruptura.

Els socialistes catalans i espanyols hem tendit ponts de diàleg entre uns i altres per avançar en la nostra proposta de construir un Estat Federal a Espanya. La voluntat de diàleg al voltant del contingut de la reforma i la necessitat de cercar els acords necessaris han estat sempre la nostra prioritat, a partir de la defensa de la plurinacionalitat de l’Estat i el respecte a les aspiracions de més autogovern de Catalunya.

   

6 de juliol de 2013. Declaració de Granada

Els i les socialistes espanyols, amb el suport dels  i les socialistes catalans, aproven la "Declaració de Granada", amb què s’inicia el camí que ens ha de portar a un nou pacte constitucional sobre l'estructura federal de l'Estat.

Aquest document recull les quatre R que els i les socialistes catalans sempre hem defensat: Reconeixement de la singularitat i les característiques pròpies de Catalunya; Recursos amb un model de finançament suficient, solidari i just; Representació amb la reforma del Senat; i les Regles que fixin les competències de l’Estat Federal i els territoris federats.

10 de novembre de 2014. Per un Nou Acord

Després de la celebració del procés participatiu del 9 de novembre, la Comissió Executiva del PSC aprova una declaració política en què reitera la seva aposta per un acord de tipus federal, per avançar sense trencar, i coherent amb els valors de llibertat, igualtat, fraternitat i solidaritat.

En aquest document, anomenat "Per un Nou Acord", s’estableix com a prioritat absoluta l’impuls d’una reforma constitucional que haurà de ser sotmesa al vot de la ciutadania i que hauria de servir per acordar qüestions com:

La transformació de l’Estat de les Autonomies en un Estat Federal; El reconeixement de les singularitats pròpies de les nacionalitats històriques; La definició precisa de les competències de l’Estat i l’atribució de totes les demés a les Comunitats Autònomes; La incorporació dels drets socials com a drets de ciutadania i la garantia del seu exercici en condicions d’igualtat; La consideració dels temes lingüístics, educatius i culturals com a competència estricta de les Comunitats amb llengua pròpia; La constitucionalització d’un sistema de finançament de les Comunitats Autònomes informat pels principis de solidaritat i ordinalitat; La territorialització del sistema de govern del poder judicial;. La transformació de l’actual Senat en un Consell Federal amb presència dels governs autonòmics; L’aprofundiment del caràcter democràtic, participatiu i deliberatiu del nostre sistema polític i institucional; i l’enfortiment dels municipis com a garants de la cohesió social, vectors de desenvolupament econòmic i vertebradors del territori.

16 de novembre de 2014. Declaració de Saragossa

Els i les socialistes espanyols, amb el suport dels i les socialistes catalans, aproven el document “Un nuevo pacto ciudadano por la reforma constitucional, la regeneración democrática y el fortalecimiento de los derechos y libertades”, en què plantegen un nou pacte ciutadà per la reforma constitucional, la regeneració democràtica i l’enfortiment dels drets i les llibertats, i la creació d’una subcomissió a la Comissió Constitucional del Congrés per iniciar el debat.

En el text es reconeixen les singularitats i els fets diferencials d’algunes Comunitats Autònomes, i es reitera la necessitat de reformar el Senat com a cambra de representació territorial, el blindatge de les competències i un nou model de finançament.

4 de desembre de 2014. Per avançar cap a un model federal

El Grup Socialista al Congrés dels Diputats demana la creació d’una subcomissió, que doni la paraula a experts, Comunitats Autònomes i òrgans constitucionals, per començar el debat de la reforma constitucional i avançar cap a un model federal.

Aquesta reforma haurà d’afrontar tres reptes essencials:

El model territorial, amb el reconeixement de la singularitat, l’establiment i el blindatge de les competències de l’Estat i les Comunitats Autònomes, la definició dels trets del finançament autonòmic i la reforma del Senat.

Els drets socials, a partir del blindatge del sistema de drets, llibertats i igualtat en temes com salut, seguretat social, educació i pensions.

I la regeneració política, pel que fa a la transparència en els comptes dels partits, la limitació de mandats presidencials i la limitació de la figura de l’aforat.

10 de desembre de 2014. Catalunya 2015: El canvi que necessitem

El primer secretari del PSC, en Miquel Iceta, pronuncia la conferència “Catalunya 2015: El canvi que necessitem”, en què presenta el full de ruta dels i les socialistes catalans, després de la celebració del procés participatiu del 9N, i presenta solucions concretes als reptes a què s’enfronta avui Catalunya.

Els eixos d’aquesta proposta són oferir diàleg a Mas i Rajoy per arribar un acord; superar el monotema de la independència que paralitza Catalunya i afrontar els problemes de la ciutadania; un nou pacte entre Espanya i Catalunya a partir d’una reforma constitucional en sentit federal que sigui votada per tots els ciutadans i les ciutadanes; que l’Estat assumeixi part del deute de les Comunitats Autònomes per sanejar els comptes; i que s’acordi un nou model de finançament.

La proposta de diàleg dels i les socialistes catalans passa per l’inici del debat sobre la reforma constitucional al Congrés; convocar la comissió bilateral Estat-Generalitat i la Comissió de Política Fiscal i Financera per assolir un nou repartiment de l’objectiu del dèficit i revisar el model de finançament; i convocar la conferència de presidents autonòmics per reactivar l’economia.

7 de febrer de 2015. Crida dels socialistes catalans

En l’acte “Crida dels socialistes de Catalunya. Lluitem per la igualtat a la Catalunya del segle XXI”, els i les socialistes catalans cridem a la mobilització del socialisme democràtic a Catalunya i encetem el camí cap a un congrés obert del Partit, per enfortir el projecte polític del socialisme democràtic, catalanista i federalista.

El primer secretari del PSC, en Miquel Iceta, defensa la proposta socialista per canviar també Espanya i reformar l’Estat: un acord per canviar la Constitució i fer d’Espanya un Estat Federal en què l’autogovern de Catalunya i la defensa dels interessos dels catalans i les catalanes tinguin les màximes garanties. Un acord sotmès al vot de la ciutadania.

Fitxers adjunts: