Miquel Iceta a Puigdemont: “Aquesta legislatura que en teoria s’acaba, acaba en fracàs”

  • Actualitzat:
  • Creat:

El líder dels socialistes al Parlament retreu al president de la Generalitat que hagi ignorat compromisos electorals i hagi incomplert més mandats parlamentaris que cap altre Govern

Miquel Iceta, a la sessió de control al president de la Generalitat (ACN)
Miquel Iceta, a la sessió de control al president de la Generalitat (ACN)

El primer secretari del PSC i president del grup parlamentari socialista, Miquel Iceta, ha assegurat avui durant la sessió de control al president de la Generalitat que “la legislatura que en teoria s’acaba acaba en fracàs”, davant la incapacitat del Govern de Carles Puigdemont de portar al parlament els seus compromisos electorals, incomplint alhora més mandats parlamentaris que cap altre Executiu anterior.

 

“En aquesta legislatura que, segons vostès mateixos, no havia de durar més de divuit mesos, on són aquells projectes de llei que s’havien compromès a portar al Parlament? La Llei de suport a les famílies, la Llei de foment de l’associacionisme, la Llei d’ordenació territorial, la Llei de governs locals, la Llei de finances locals, la Llei de promoció de l’autonomia personal, la Llei d’adopció internacional, la Llei del sistema de recerca, la Llei de mecenatge científic, la Llei electoral, la Llei del procés constituent, la Llei de transitorietat jurídica o la Constitució catalana?”. “En el seu pla de govern vostès ens parlaven també de la llei agrària, pesquera, forestal i d’alimentació, de la llei de caça, de la llei de qualitat ambiental, de la llei de biodiversitat, de la llei de salut i social, de la llei de l’activitat física i de l’esport, de la llei de policia, de la llei d’emergència i protecció civils i podria seguir fins a una quarantena més de lleis i de plans compromesos i no presentats”, ha recordat Miquel Iceta durant la seva intervenció.

 

“President, possiblement vostè em dirà que en una legislatura excepcional no es poden retre comptes com en el cas d’una legislatura ordinària, però és que li estic demanant comptes sobre els seus compromisos. Sobre allò que depèn només de vostè. Dirà que l’objectiu polític de la legislatura era un altre, sí, la independència en 18 mesos que ja hem vist que no ha arribat. Estem davant d’un fracàs”, ha conclòs el líder dels socialistes catalans al Parlament de Catalunya.

 

 

Preguntes sobre els canvis al capdavant dels Mossos i sobre malnutrició infantil

 

En el torn de preguntes al Consell Executiu, el diputat Carles Castillo ha preguntat al nou conseller d’Interior sobre el cessament i el nomenament del nou director general de la policia. “El nou director, Pere Soler, té dret a pensar el que vulgui però ha d’exercir de manera activa la prudència”, ha alertat Castillo, per qui “ara és el moment de defensar amb vehemència la llei vigent”. “Tranquil·litzin als seus agents, que no volen patir pressions contradictòries en quant al compliment de la llei”, ha reclamat Castillo a Joaquim Forn, que s’ha qüestionat si s’ha nomenat el nou responsable per les seves capacitats o fer la seva fidelitat al mandat independentista, tot llegit apunts al twitter personal del nou cap de la policia catalana.

 

El diputat portaveu en matèria de polítiques socials, Raúl Moreno, ha exigit a la consellera Dolors Bassa la dada de quants nens hi ha a Catalunya amb problemes de malnutrició, una dada de què el Govern ara mateix no disposa; “si volen fer bones polítiques cal fer una radiografia exacta de la situació, i sense aquestes dades potser estem aplicant polítiques poc atractives que ens serveixen només per dormir tranquils”, ha retret al Govern. Moreno ha recordat a la consellera que el 2014 es va posar en marxa un protocol per comptabilitzar aquests casos, un protocol que no s’aplica; “li demanem recuperar el recompte i que convoqui la Comissió de Seguiment”, ha conclòs el diputat socialista.