Deixin-se de simbolismes, d'Skype, d’assemblees d'electes independentistes: deixin de maltractar les institucions catalanes

  • Marc Lamuà
  • Actualitzat:
  • Creat:

El diputat del PSC afirma que ERC “fa seguidisme servil i acrític a Puigdemont” i els seus líders “continuen actuant com a lacais i camarlencs al servei de la dreta catalana convergent”

Marc Lamuà, durant la seva intervenció
Marc Lamuà, durant la seva intervenció

El diputat del PSC Marc Lamuà ha demanat avui als partits independentistes que es deixin “de simbolismes, de trucades per Skype, d'usar assemblees d'electes independentistes o d'imaginar Consells Republicans en l'exterior”. “Deixin ja de maltractar les nostres institucions catalanes”, perquè “el que no va aconseguir carregar-se la dictadura s’ho carregaran vostès. Ja n'hi ha prou: així no”, ha dit el diputat. Per a Lamuà, “el mantra del “mandat democràtic” ha servit per a qualsevol propòsit: hi ha qui ho fa servir per demanar que “primer jo i després també jo” només per lluitar per l'hegemonia del seu espai”.

Durant la seva intervenció en una moció d’ERC al ple del Congrés, el diputat ha lamentat que “fins i tot ara, amb un empat tècnic entre Puigdemont i ERC, ERC continua actuant com a lacais i camarlencs al servei de la dreta catalana convergent”. “Alliberin-se”, ha demanat Lamuà, “i actuïn pel bé de Catalunya”. “I si hi ha un mandat democràtic, aquest ha establert que vostès tenen la responsabilitat de constituir un govern i recuperar les institucions catalans per no retornar-les mai a l'arbitri i a la desraó del sis i set de setembre, o al disbarat de declarar la independència al marge de qualsevol legalitat i al marge de la majoria democràtica de Catalunya”, ha insistit, per criticar que  ERC “té por de dir la veritat: la retorcen cada dia per por de ser assenyalats com a traïdors”. “La seva por”, ha dit, “és que Puigdemont els retorni les 155 monedes de plata, aquestes amb les quals Rufian va enfonsar a Catalunya en la misèria un matí d'octubre”

El diputat s’ha preguntat “què ancora a un partit històric com RC a un seguidisme servil i acrític al senyor Puigdemont, que ha demostrat no tenir ni un gram de responsabilitat”. La política “si és demagògica es torna de vegades impossible”. “El primer que pot fer ERC és formar un govern, un executiu català que doni observança estricta als reglaments i lleis de tots els catalans, els drets sagrats de tots els ciutadans i ciutadanes resideixen en les lleis que van néixer dels grans consensos de tota Catalunya”. “Vulnerar l'Estatut i desobeir unilateralment la Constitució va ser un acte antidemocràtic contra els drets de tots els catalans”, ha explicat Lamuà.

Catalunya “exigeix recuperar el nostre país. I això passa per construir un espai públic comú de totes les Catalunyes en una sola”. “Els uns i els altres han d'adonar-se que Catalunya no és, ni podrà ser mai, amb solament una meitat de Catalunya, i l’'independentisme ha d'entendre que no els demanem renunciar a ser. Els exigim, en canvi, que el seu desig màxim ha de respectar els consensos i la legalitat comuna”. “Els socialistes volem dialogar i donar respostes polítiques a un problema polític i això és el que diu la nostra esmena”. Cal dialogar de forma bilateral, ha explicat Lamuà, que ha recordat que l’Estatut de Catalunya, “aquest que vostès no volien juntament amb el PP”, ho permet i la Constitució ho observa. Per tant, “en comptes de presentar aquesta moció, el viable seria formar govern i convocar la comissió bilateral de l'Estatut, que no ho fan des de l’any 2011”

Paraules clau: