La dreta guanya la Presidència del Parlament però Europa es repolititza

  • Javi López
  • Actualitzat:
  • Creat:

Després de cinc anys amb el socialista Martin Schulz com a President de l'Eurocambra, on es va reforçar la veu de la institució, Antonio Tajani ha estat escollit aquesta setmana President del Parlament Europeu gràcies als euroescéptics.


Un acord entre el EPP, els liberals de ALDE i gràcies al vot dels euroescéptics del ECR en l'última votació, un antic “Consigliere” de Berlusconi, conegut per les seves declaracions masclistes i homófobes, ha aconseguit la presidència de la institució, i que el EPP controli la presidència de les tres grans institucions europees.

"És curiós que Tajani i el EPP s'hagin valgut dels vots dels quals es volen anar de la Unió Europea per ser triat President, en un moment clau on s'haurà de negociar en els propers mesos el Brexit"

Esquerra Unida i Podem faciliten l'elecció de Tajani


Mentre que l'esquerra unitària europea i els verds han votat en la seva àmplia majoria al candidat socialista, Gianni Pitella, Podem i Esquerra Unida, han votat en clau nacional i no europea, facilitant així, amb la seva abstenció, la Presidència de Tajani.

"Aquesta elecció obre una nova etapa en la dinàmica parlamentària i implicarà conseqüències. D'una banda, un Parlament amb una veu més feble enfront dels grans debats polítics europeus. Per un altre, una esquerra més combativa, compromesa amb l'agenda social, amb una política de refugiats més solidària, i exigent amb la negociació amb el Regne Unit".

En aquest ple, Javi López també ha defensat la necessitat d'aconseguir que el Pilar Europeu de Drets Socials que proposa establir la UE, suposi una veritable reforma de la Unió cap a una Europa més social. Una Europa que prioritzi els drets socials i dels treballadors, la protecció social dels europeus i els serveis públics, posant-los al mateix nivell que les exigències econòmiques i financeres.

"Un Pilar Social ha de construir-se amb mesures concretes i amb una dotació econòmica suficient i no només enumerant principis i valors sense resultats tangibles. És necessari impulsar una Directiva que tingui per objecte establir uns mínims estàndards i garantir unes condicions laborals i sous mínims que siguin dignes, davant les noves formes d'ocupació precària que estan sorgint a Europa".

Així mateix Javi López ha reclamat davant el ple del Parlament Europeu que s'utilitzi el fons d'emergència per protegir als refugiats de l'ona de fred que assola Europa. Per decència, per dignitat i per justícia no podem tolerar ni un minut més aquesta situació. 

"És necessari activar de forma immediata en fons d'emergència, activar tots els mecanismes a la nostra disposició amb la complicitat dels governs nacionals, per evitar més morts i el sofriment d'aquells que només esperaven arribar a un lloc menys hostil que el que abandonaven".
 

Paraules clau: