El futur dels nostres valors i de l'esquerra que volem construir està a Europa

  • Miquel Iceta
  • Actualitzat:
  • Creat:

Iceta es presenta com un "europeista recalcitrant" i es compromet a desplegar "de veritat" la llei d'acció exterior i de relacions amb la UE

"Nosaltres no faríem badades tan enormes com anar a Europa a demanar el contrari del que és" ha explicat el candidat socialista a la presidència de la Generalitat, Miquel Iceta, aquest matí en un acte europeista a Barcelona. "Com esperes que, anant a Europa dient que vols aixecar una nova frontera et rebin amb aplaudiments?" s'ha preguntat i s'ha descrit com "un europeista recalcitrant i impenitent" al que res el "farà vacil·lar d'aquesta confiança i vocació europea".


Iceta ha demanat "entrar en una etapa absolutament nova de diàleg, cooperació i fraternitat" i anar a un canvi de rumb, fet pel què, si arriba a President comptarà "amb el bo i millor de la nostra experiència europea i internacional". En aquest sentit, Iceta s'ha compromès a desplegar "de veritat" la llei d'acció exterior i de relacions amb la UE i ha defensat la presència a Catalunya a l'exterior "però "pensant quina és la presència que ens interessa: jo el que vull és promoure la d'inversors estrangers a Catalunya i la d'empreses catalanes a l'estranger - ha explicat - sense renunciar al fet que l'estat espanyol treballi també pels interessos de Catalunya a Europa, entenent la presència exterior, no com un terreny de competència sinó com a terreny d'eficàcia" ha conclòs.

Josep Borrell ha explicat que l'independentisme "predica exactament el contrari del que és l'europeisme i provoca un rebuig lògic a la Unió Europea, perquè va en contra de la seva raó de ser". L'expresident del Parlament Europeu ha constatat que les independències "porten a l'exclusió de la UE i Catalunya no s'ho pot permetre, per això hem de buscar una altra solució". Borrell no ha negat que Europa "té alguns problemes que cal solucionar" però ha alertat que "qualsevol trencament amb Europa és una condemna a mort".

Ferran Pedret ha explicat que el projecte dels i les socialistes "no és el de perpetuar els estats nació, ni formar-ne un altre de nou. Volem deixar enrere la qüestió de la identitat com a base de construcció de la comunitat política i la volem construir a partir de la raó, el debat i fixadnt-nos en la constitució d'estats amb societats plurinacionals" Pedret ha considerat a Iceta com "l'únic que ens pot treure de la situació en què ens trobem, encapçalant un govern amb polítiques d'esquerres que donin iguals oportunitats a tots i totes".

Laura Ballarin ha alertat del creixement de l'euroescepticisme i de l'auge dels populismes "basats en postveritats que busquen un enemic comú extern, com veiem en els partits xenòfobs amb la immigració, al regne unit amb el Brexit culpant a Europa i a Catalunya culpant a Espanya". Ballarín ha recordat que "en aquests temps de turbulències els socialistes europeus no ens resignem i seguim lluitant per seguir avançant en la unió i oferir una alternativa a la dreta i l'austeritat".

Javi López s'ha preguntat quina capacitat d'interlocució ha tingut el darrer govern amb la UE i ha deixat palès "el desprestigi internacional que ha patit Catalunya: "La política catalana es veu com a part dels problemes europeus i nosaltres, en aquestes eleccions, volem passar de ser un problema a Europa a aportar solucions."

Paraules clau: