Miquel Iceta proposa un Pacte d'Estat per a Catalunya

  • Actualitzat:
  • Creat:

El líder dels socialistes catalans apunta que només des de la política es pot donar resposta a les aspiracions dels catalans, a través d'un nou acord que permeti renovar el pacte constitucional

El primer secretari del PSC i president del grup parlamentari socialista, Miquel Iceta, ha proposat avui un Pacte d'Estat per a Catalunya que resolgui el desafiament que representa l'encaix entre Catalunya i la resta d'Espanya. “No pretenc reclamar cap privilegi, ni trencar la igualtat de drets entre tots els espanyols, ni trencar la sobirania nacional” – ha deixat clar el líder dels socialistes catalans, - “busco resoldre un problema polític que en aquests moments ningú pot esquivar”, ha dit en una conferència al Club Siglo XXI a Madrid.

Iceta ha recordat que, de la mateixa manera que no va ser cap privilegi el retorn del president Tarradellas ara fa 40 anys, en la qual el president Suárez va veure una via per comprometre als catalans en la transició democràtica que estava en marxa, un Pacte d'Estat pot ara posar d’acord tendències polítiques oposades per desembocar en una solució a un afer de gran transcendència.

Miquel Iceta ha desglossat els elements que podrien contribuir a aquest Pacte, en bona mesura inspirat en els Acords de Granada de 2013 i a la Declaració de Barcelona que PSC i PSOE van subscriure abans d'estiu. 

“La primera qüestió és, precisament, donar a aquesta qüestió un caràcter d'Estat, no de problema menor, circumstancial o passatger.

La segona qüestió és reconèixer les característiques singulars de la societat catalana, la seva identitat nacional i la seva vocació d'autogovern.

La tercera qüestió és ser conscients de la necessitat de parlar-li a Catalunya, de comptar amb ella, amb tota ella, no amb uns o amb uns altres, dirigir-se a tots. No pensar a acontentar a uns o uns altres, sinó a beneficiar a tots, i amb això beneficiar també al conjunt d'Espanya. Això no va d'acontentar als independentistes, sinó de seduir a una àmplia majoria.

I a partir d'aquí, abordar temes concrets que per desgràcia porten massa temps sense ser objecte d'una negociació assenyada. Almenys des de 2012.

Primer: caldria negociar a fons les 46 demandes plantejades pel president Puigdemont al President Rajoy. Excepte la demanda relativa al referèndum, els socialistes veiem possibilitats d'acord en una gran majoria.

Segon: caldria desenvolupar l'Estatut d'Autonomia vigent, i fins i tot, a través de les oportunes reformes legals, abordar algunes de les qüestions que el Tribunal Constitucional va considerar que no podien ser objecte de regulació per part del propi Estatut d'Autonomia.

Tercer: abordar la negociació del sistema de finançament autonòmic.

Quart: acordar un ambiciós pla d'inversió estatal en infraestructures estratègiques per a Catalunya. No demano més que un tracte just, un disseny global intel·ligent i una gestió compartida. El corredor mediterrani i el servei de rodalies són dues rellevants pedres de toc.

Cinquè: aprofundir en el reconeixement de la llengua, la cultura i els símbols de Catalunya. I concretament crec necessari aprovar una Llei Orgànica de reconeixement i empara de la pluralitat lingüística d'Espanya, i assegurar la presència de Catalunya i de les cultures catalana i aranesa en la UNESCO, a través de la representació espanyola en aquest organisme internacional.

Sisè: reconèixer la importància estratègica i simbòlica de la ciutat de Barcelona, com a gran capital catalana, espanyola i europea, i seu de la Unió per a la Mediterrània.

Setè: impulsar la reforma federal de la Constitució espanyola”
.

“Els emplaço a començar des d'ara mateix per crear la consciència sobre la necessitat d'aquest Pacte d'Estat per a Catalunya i treballar sobre els seus possibles continguts. Un Pacte d'Estat bo per a Catalunya i per a Espanya i que, a més, proporcioni confiança, arguments i esperança als qui volem combatre políticament el secessionisme”, ha subratllat Miquel Iceta, que ha assegurat que els socialistes de Catalunya seguiran compromesos a “proposar solucions, evitar frentismes i construir una alternativa inclusiva”.

 

 

 

Fitxers adjunts: